maandag 11 mei 2009

Betje Wolf & Aagje Deken


Betje Wolf:

Betje Wolf werd in 1738 geboren in Vlissingen bij een rijke familie. Ze had een fel karakter en voor die tijd erg vrijzinnige ideeën. In 1759 werd ze uitgehuwelijkt.

Aagje Deken:

Aagje Deken werd in 1741 geboren in Nieuwer-Amstel. In 1745 overleden haar ouders en ging ze naar een weeshuis. In 1767 vertrok ze uit het weeshuis en begon na een paar verschillende baantjes een eigen theehandeltje.

De briefroman:

In 1776 had Betje al een paar dingen geschreven. En Aagje stuurde haar een brief omdat ze het in 1e instantie niet met Betje eens was. Ze begonnen elkaar meer te schrijven en ze ontmoetten elkaar in oktober van dat jaar voor het eerst. In 1777 overleed de man van Betje en trok ze in bij Aagje. In september publiceerden ze hun 1e gemeenschappelijke werk: 'Brieven'. In 1781 erfde Aagje 13.000 gulden enze verhuisdenvan lommerlust naar Beverwijk om in een groter huis te wonen. In 1782 schreven ze: 'De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart', dit werd zo'n groot succes dat ze nog een briefroman schreven: 'De histore van den heer Willem leevend'. In deze briefromannen zag je de brieven van de hoofdpersoon en van zijn vrienden aan hem. Hierdoor kreeg je een duidelijk beeld van de hoofdpersoon. In de Verlichting was het al wel vaak zo dat dagelijkse gebeurtenissen uitgebreid werden geschreven, maar de briefvorm was nieuw. In 1788 hadden Betje en Aagje zoveel verdiend dat ze naar Frankrijk konden verhuizen. Door financiële nood moesten ze in 1797 weer terug naar Nederland. Ze gingen in Denhelder en ze stierven allebei in november 1804, Aagje vier dagen na Betje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten