maandag 11 mei 2009

Het verspreiden van Verlichters ideeën


Er onstond behalve het rationalisme ook het empirisme. Hierbij werd uitgegaan van de zintuigen. Men ging dingen bekijken met de nieuwe uitvindingen als de microscoop en de telescoop. En hiermee werkden ook veel nieuwe ontdekkingen gedaan.
Omdat leren zo belangrijk werd gevonden, wilde iedereen een encyclopedie hebben. In Nederland werd deze in 1768 door J.A. Chalmot gepubliceerd.
Een paar andere vormen van verspreiding van de Verlichting waren: De herensociëteit. Hier kwamen rijke mannen samen om over handel te praten. Ook bij de acedemies kwamen vooral mannen. Zij hadden het vooral over de wetenschap. In de Franse salons kwamen wel vaak vrouwen samen, zij nodigden dan een kunstenaar of muziekant uit om bijvoorbeeld iets voor hun te schilderen of om muziek te maken. In de koffiehuizen kwamen ook mannnen samen om te lezen of om kranten te maken. In 1711 verscheen in Nederland de 1e krant de spectator. 9Zie hierboven de Engelse versie.) In de spectator werden dagelijkse gebeurtenissen heel uitgebreid beschreven. Ook Betje en Aagje beschreven dagelijkse situaties uitgebreid. Maar nu voor het eerst in briefvorm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten